2018. október 22. 23:15 - Mr. Slayer

China Miéville Város és város között

city_city.jpgA new weird angliai fenegyerekének China Miéville-nek nyáron jelent meg magyar fordításban egy régebbi regénye a Város és Város között.
A regény eredetileg 2009-ben jelent meg angolszász nyelvterületen, de hozzánk sajnos csak most érkezett meg. Ez mondjuk érthető is, mert abban az időszakban Miéville regényeinek jogai igen viszontagságosak voltak. Az Ulpius bedőlt, a Galaktika pedig egyszer csak félbe hagyta a megjelentetéseket és egészen 2013-ig kellett várnia a magyar olvasó közönségnek, amikor is az Agave megtörte a jeget és elkezdte kiadni Miéville regényeit.
A magyar megjelenési sorend azonban nem követte az eredeti angol megjelenéseket, így a City & City-re vagy magyarul A város és a város közöttre egészen eddig kellett várni a magyar olvasó közönségnek.
Előjáróban egy valamit el lehet mondani Miéville-ről, hogy megszállottja a városoknak így a jelenlegi regényének is a helyszíne egy város pontosabban nem is egy, hanem egyszerre kettő!
Ez a két város Baszel és UI Qoma, amik Kelet Európa határán a Balkánon helyezkednek el és egy rejtélyes erőnek köszönhetően ez a két város egymásba olvadt a szó szoros értelmében. Az egyik város átfedi a másikat, épp ezért a helyiek a jelenséget Átfedésnek nevezik. A két város lakói egymás mellett élnek, de nem vehetnek egymásról tudomást és nem is léphetnek át engedély nélkül a másik térfelére. Az áthágásokat egy rejtélyes, láthatatlan és könyörtelen erő a Kontroll felügyeli. Aki áthágást követ el annak nyoma vész.
A történetet egy gyilkoság indítja el, amit Baszel-i oldalon követtek el, de a gyilkosságot vizsgáló nyomozónak Tyador Borlú-nak az az érzése támad, hogy bizony a nyomok a másik városba Ul Qoma-ba vezetnek. Ezzel pedig kezdetét is veszi Borlú utazása a két város között, amit épp úgy kereszteznek fanatikusok, a politika és a pénz emberei és maga a rejtélyes Kontroll is.

A regény egy igen kellemes krimi, amit át itat egy kicsit a misztikum. A történet egy nagy része a nyomozásra ősz pontosít, de eközben Miéville az eltérő Baszel és UI Qoma társadalmát is bemutatja, majdnem részletekbe menően.
Ebből kifolyólag A város és a város között Miéville egy későbbi regénye a Konzul Város előfutárának is tekinthető. Az egymás mellett élő, de még is teljesen eltérő kultúrák kommunikációjának vizsgálata ebben a regényben inkább még kísérletezgetős, ami a későbbi Konzul Városban fog teljesen kiteljesedni és főszerepet kapni.
Ha pedig már a kultúráknál tartunk, azt kell, hogy mondjam, hogy bár a történet Kelet Európában játszódik egy kitalált városállamokban, de én azt éreztem, hogy Miéville leginkább sablonokból építkezik, amire a saját brit társadalmi sémáit építi. Azt is ki kell emelnem, hogy a regény borítóján feltüntették Franz Kafka és Philip K. Dick nevét is, de én egyik szerző stílus jegyét sem nagyon vettem észre. Bár a Kontroll tényleg arctalan és a történetnek van egy pillanata, ami egy picit hajaz Kafka Perére, de mélységében nem annyira erős. Arról nem is beszélve, hogy bár Borlú a nyomozás során egyre több rejtélybe botlik, és egyre jobban kezd rajta erőt venni a paranoia, de soha nem lesz olyan elveszett karakter, mint Dick legtöbb hőse.
Ezeket leszámítva A város és a város között egy igen jó regény, amit csak ajánlani tudok mindenkinek, és ha ez a könyv tetszett, akkor mindenképpen el kell olvasni Miéville Konzul Városát is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geeksarok.blog.hu/api/trackback/id/tr5114283489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása