2017. április 06. 11:04 - Mr. Slayer

Spawn

Egy fausti alkut kötött antihős balladája

 spawn-todd-mcfarlanes-spawn-17799171-1440-900.jpg

1992-ben alapult meg az Image képregény kiadó azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, hogy van élet a két nagy mamut kiadó, a Marvel és a DC, árnyékában is. Persze nem ők voltak az elsők, hisz anno a 80s években a Dark Horse is hasonló elképzelésekkel indult. Mind a két vállalkozásnál egy közös pont volt, ez pedig nem más mint, hogy az alkotók megtarthatták az alkotásaik jogát vagy is a kiadó nem vette el a szellemi termékeket a szerzőktől.
De a kérdés az, hogy az Image-nek végül sikerült e? Hát azt kell, hogy mondjam igen! Még ha nem is volt zökkenő mentes a vállalkozás, de az Image mind a mai napig fennmaradt. Nincs is annál nagyobb bizonyíték a sikere, hogy például ők adják ki Robert Kirkman The walking dead képregény sorozatát is, amiből az igen népszerű film sorozat is készült.
Ahhoz azonban, hogy egy kiadó a siker útjára lépjen nem elég összegyűjteni jó pár híres képregény szerzőt, hanem olyan kiadványokat kell piacra dobni, ami eltartja a vállalkozást és kifogja a szellet a konkurencia vitorlájából. Az Image nem is csinált más, mint szabad kezet adott a szerzőinek és a 90s elején számos kiadvánnyal lépet a nyilvánosság elé. Ezek között volt a Spawn is ami később a cég egyik emblematikus figurájává nőtte ki magát, és sikerük egy részét is ennek a kiadvány sorozatnak köszönhetik.
A képregény sorozatott Todd McFralane álmodta meg és vetette papira az első pár történetet, ami 1992 májusában jelent meg. Később számos szerző írt még történeteket Spawn-hoz köztűk kis hazánkban is ismert képregény és regény író Neil Gaiman is.
Todd McFralane egyébként már a 80-s években elkezdet dolgozni és megfordult mind a DC-nél, mind pedig a Marvel-nél. Ahol is dolgozott mind Batman-en, mind pedig Pókemberen illetve Hulkon is.
Így egyes elemek nem meglepő módon visszaköszönnek a Spawn történetekben, de ezek nem bántóak inkább színesítik a sorozatott. De ki is Spawn valójában?

Al Simmons pokoljárása

al_simmons_in_hell.jpgA legtöbb szuperhős történetben a szereplők vagy szuper képességekkel születnek vagy pedig valamilyen baleset következtében tesznek szert csodás képességekre. Azonban a Spawn-ban nem így történik.
Történetünk főszereplője Al Simmons egykor ünnepelt nemzeti hős volt, később pedig a CIA bérgyilkosa. Boldog házasságban élt feleségével Wandával, egyedül csak gyermektelenség vetett sötét árnyat a családra, mert valamilyen oknál fogva soha nem lehetett gyermekük.
Simmons boldogságának és sikereinek hamarosan egy nem várt esemény vett véget. Főnöke a CIA vezetője ki végezteti Simmonst, és az egykori nemzeti hős lelke, az elkövetett gyilkosságok miatt a pokolba száll. Ahol Malebolgia a pokol egyik ura egy alkut ajánl Simmonsnak, ha az egyik vezére lesz a pokol seregében, akkor egy időre vissza kaphatja az életét és a feleségét. Simmons pedig kapva kap az alkalmon meg feledkezve arról a régi mondásról, hogy az ördöggel nem szabad üzletet kötni, mert mindig ő nyer.spawn_classic.jpg
Az alku megkötése után Simmons visszatér az élők birodalmába, azonban szembesülnie kell azzal a szörnyű ténnyel, hogy a Pokol érdekesen kezeli az egyezség rá eső részét. Nem emberként, hanem egy pokol ivadékként (Spawn) küldték vissza. Teste teljesen eltorzult és egy démoni parazitát visel ruha gyanánt. Bár pokoli erővel ruházták fel, az nem mindig úgy működik ahogy ő akarja arról nem is beszélve, hogy ez az erő nem kiapadhatatlan. Ha egyszer elhasználta minden erejét Al Simmonsnak vissza kell térnie a pokolba! Emlékei töredékesek, és ha ez még nem lenne elég, felesége összeházasodott az egykori legjobb barátjával és még gyermekük is született.
Simmons megtörten és elveszetten bolyong New York sötét sikátoraiban és egyedül a társadalom legalja a hajléktalanok nyújtanak segítőkezet neki. Simmons megesküszik, hogy bosszút áll gyilkosain és közben megvédelmezi új barátait és egykori szeretteit…

Természetesen ennél azért szerteágazóbb a történet. Al Simmons-nak vagy is Spawn-nak számos ellenséggel kell, majd szembe néznie, köztük a féltékeny démonnal Violátorral vagy Angelával az ivadék vadász angyallal is, mindeközben pedig rá kell ébrednie, hogy a Menny és a Pokol között nincs is olyan nagy különbség és eme földöntúli hatalmaknál is vannak ősibb és rejtélyesebb erők is.

A képregény

spawn_t.jpgNew York, vihar felhőkel sötétbe burkolózva jelenik, meg először az olvasok szeme előtt. Égbe törő gótikus templomtorony tetején pedig ott árválkodik a történet főhőse, miközben pedig vakító villámok súlytannak le a városra. Mintha csak a Hollóból (Crow) derengene fel ugyan ez a képsor. Csak, hogy amíg az elhunyt zenész a túlvilágtól segítő kezet kap, addig a földre küldőt pokol ivadék csak egy eldobható játékszer az égi hatalmaságok szemében.
Az olvasó előtt egy komor világ feslik fel, amiben említés szintjén ugyan vannak szuperhősök, de ők is a legtöbb esetben csupán a kormány eszközei. Arról nem is beszélve, hogy egyes hősöknek igen sötét a múltja. A sikátorokban egykor lecsúszót emberi roncsok húzzák meg magukat számkivetetten. A városok a szürke ember tömegeiben pedig emberi és nem evilági szörnyetegek rejtőznek. Akiktől pedig az egyszeri halandó megváltást, reményt és jóságot remél épp oly eszközökkel súlytannak le ellenfeleikre, mint az alvilág sötét urai.

Ha klasszikus képregény kiadók művei közé kéne besorolni a Spawn-t, akkor leginkább a DC Vertigo sorozatátspawn_batman.jpg választanám.
Azt figyeltem meg, hogy a sötétebb tónusú karakterek és történetek inkább jellemzőbbek a DC-re. Hőseinek egy része épp olyan lelki sérült, mint ellenfeleik, csak, hogy a klasszikus Batman Joker felállást említsem. Ez a hangulat jellemzi a Spawn-t is.
A pokolból visszatért Al Simmons lelkileg épp úgy őrlődik, ha nem jobban, mint a Gothamet védelmező sötét lovag.
A Spawn sorozatban számos esetben fordulnak elő klasszikus képregényes történetek, mint például Spawn szemben a New Yorki alvilággal. De ezek mellett számos felnőtt témát is felölel, mint a gyermek molesztálás, a rasszizmus vagy a hajléktalanok kérdése.
Álljunk meg egy pillanatra, talán pont a hajléktalanok az egyik olyan pont a Spawn történetében, ami szerintem igen érdekes fordulat volt a 90-es évek képregények világában és itt most az általában általános képregény piacról beszélek, nem pedig az underground vonalról.
A 90-es évek előtt a legtöbb képregény nem nagyon foglalkozott a csavargok és számkivetettek világával. A legtöbb szuperhős az átlag nyugati típusú állampolgárt védelmezte, és csak talán néha említették meg a hontalanokat. Az X-men már foglalkozott a kitaszítottság témájával, de a kitaszított mutánsok végül így is úgy is menedéket találtak valamelyik vezető szárnya alatt, legyen az Chars Xavier high-tech magán intézete vagy Magneto serege.
Ellenben a Spawn-ban először jelenik meg a teljes kitaszítottság és a nincstelenség. Ahogy az előbb említettem, a legtöbb képregény történetben a hajléktalanoknak nincsen hőse vagy hősei. Nincs egy ember, aki azt mondja, hogy ezek a perifériára szorult emberek megérdemelnének egy hőst. Ellenben McFralane, egy hőst add a sikátor elfeledett népének, bár van azért benne némi iróniai is hisz, ez a hős inkább egy antihős, egy földre szállt kitaszított démon, aki épp úgy el van veszve, mint a hajléktalanok. Arról nem is beszélve, hogy Simmonsnak épp úgy szüksége van ezekre az emberekre, mint nekik ő rá.
A hajléktalan élet megjelenítése igen érdekes szint adott a Spawn-nak, felvetette a kérdést, hogy ezekkel az emberekkel a társadalom miért nem foglalkozik és megmutatta, még ha nagyon kiszínezve is, hogy milyen az utca emberének az élete. Azért azt is le kell szögezni, hogy McFralane sem akarja száz százalékban felmenteni ezeket az embereket. A képregény előre halad tával számos csavargó történetét megismerhetjük, miközben összeverődnek Spawn-nal és nem egyről kiderül, hogy igen is saját hibájából került az utcára. Megint csak érdekes párhuzam ez is Spawn életével, hisz az egykori Al Simmons is bűnei miatt került a Pokolba, sorsát így valahogy magánnak is köszönheti.

spawn_h.jpg

A komoly témák mellett a Spawn egyik legnagyobb vonz ereje és szerintem egyik sikere is, a képi megjelenés.
A képregényeknél, mint az a nevében is szerepel, az egyik fő hangsúly a vizualitáson van. Ebben a Spawn igen jól teljesít, több vonalon is. McFralane rajzai jól ötvözik a szuperhősös vonalat a Frazet illetve Vallejo által képviselt hard fantasy-vel. De a későbbi grafikusok is kitesznek magukért.
A karakterek megjelenése igen sokszínű, vannak inkább karikatúraszerű figurák, mint Sam és Twitch vagy Violátor emberi alakja a Bohóc. De vannak epikus néha a már fentebb említett két művész műveire hajazó fantasy ábrázolások is, mint például Angela az ivadék vadász angyal. De horrorisztikus elemekben sincs hiány, amikor kitárulnak a Pokol kapui vagy az emberi kegyetlenséget kell bemutatni

angela.jpg 

 

Spawn Magyarországon

spawn1.jpgÉn személy szerint Spawn-nal először 1996 nyarán találkoztam az 576 kbyte magazin Comix rovatában. Nagyon megfogott a képregény története, de úgy voltam vele, hogy szép meg minden, de ez az a típusú képregény ami több, mint valószínű, hogy soha sem fog megjeleni magyar nyelvű nyomtatásban. Az akkori angol nyelvtudásom pedig fabatkát sem ért még, arról nem is beszélve, hogy egy angol nyelvű képregényre se volt akkoriban nagyon pénzügyi keretem.
90-es években még a Semmic interprint fedte le leginkább a Magyar képregény piacot és nagyon nehezen tudtam elképzelni, hogy a Szupermen/Batman illetve a Marvel képregények mellett bevállalnának egy ilyen típusú sztorit is. Ha pedig Semmic nem vállalja be, akkor biztos, hogy nem lesz Spawn magyarul. De egy őszi kiadványban, 1997-es megjelenések között ott volt a Spawn is!
Így 1997 februárjában meg is jelent a Spawn, magyarul az Ivadék, első száma. Az Ivadék igen sikeres volt, de ennek a siker szériának 1999-ben véget is ért, mert az Image nem hosszabbította meg a szerződést.
Ezt követően nagyon is úgy tűnt, hogy magyar nyelvű Spawn nem nagyonspawn02.jpg lesz. A Semmic is lassan megszűnt és az örökébe lépő új kiadók is inkább a biztosabb Marvel/DC vonalat preferálták tovább hisz ennek volt biztos piaca. Ha pedig valakik egy kicsit eme szent párostól eltérő témájú képregény sorozattal próbálkoztak, azok nagyon hamar belátták, hogy ez nem fog menni. Ilyen volt a King Pin próbálkozása a Vertigo válogatással vagy Cartaphilus a Hellboy-al és a Sandman-al is.
2015-ben, majd pedig 2016 elején felröppent pár pletyka, hogy az egyik kiadó talán még is el kezdi kiadni újra a Spawn-t Ezekkel azonban úgy voltam, hogy hiszem, ha látom. Így kellemes meglepetésként ért, hogy Breitenbaumer László gondozásában június elején újra megjelent a Spawn magyar nyelven!
Eddig négy szám jelent és e hónapban jelenik az idei utolsó ötödik szám is. A kiadványra nem lehet panasz. A képregény nagy méretben jelent meg, minőségi lapra nyomtatva, és az eddig megszokott módon a magyar olvasó egy lapszámban két amerikai részt kap, mindez pedig hazai viszonyok között igen baráti áron kerül az újságosok polcaira.
A történet azonban nem ott folytatódik, ahol egykor megszakadt, hanem jóval később az amerikai 86-87-es számmal nyit. De senkinek sem kell elkeserednie, mivel Breitenbaumer László-nak sikerült az Image-el összehoznia egy olyan megállapodást is, amelynek keretében gyűjteményes kiadásban újra kiadhatja a régebbi számokat. Így a kimaradó részek is megfognak majd jeleni. Ez azoknak is jó hír, akik anno lemaradtak a 90-es években megjelent magyar nyelvű Spawn-okról, mert most már nem kell horribilis összegekért megvásárolniuk a régi lapokat a különböző börzéken.

Ezek után mit is mondhatnék még, mint, hogy sok sikert Breitenbaumer Lászlónak és Spawn-nak.!!!!!

Címkék: képregény Spawn
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geeksarok.blog.hu/api/trackback/id/tr2211493504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vackor úr 2017.04.06. 11:24:15

Annyi elírás és helyesírási hiba van benne, hogy inkább el sem olvasom.

Mr. Slayer · http://geeksarok.blog.hu/ 2017.04.06. 15:52:03

@vackor úr: Már az is klassz, hogy bele olvastál ;)
süti beállítások módosítása