2019. december 13. 06:10 - Mr. Slayer

Láthatáron a Dungeons & Dragons 5 kiadása és a Rune quest magyar nyelven

runequest.jpgAz elmúlt pár évben egy igen érdekes dolgot vettem észre. Egyre több külföldön vezető társasjáték illetve képregény és regény lát napvilágot kis hazánkban is. Ami nagyon örvendetes, de sajnos ez a fellendülés nem érintette eddig a szerepjáték könyveket.
Az utolsó angol nyelvű hivatalos szerepjáték fordításokat még a Delta Vision kezdte el. Ebben az időszakban jelent meg a D&D 3.0, Vampire Dark Ages, a Gyűrűk Ura illetve a 7 Tenger szerepjáték magyar nyelven. Mivel azonban ez a befektetés nem nagyon térült meg, ezért a Delta ezt a vonalat le is zárta. Ezt követően nem is jelent meg a magyar piacon hivatalos szerepjáték könyv, egészen tavalyig. Ugyan is ekkor kezdte meg működését a Kalandhorizont Könyvek, ami igazából Bakk László egyszemélyes kiadó vállalkozása.

A Kalandhorizont azt az utat kezdte el követni, hogy a miután megvette az adott játéknak a jogait, a fordítás előbb elkészül pdf változatban, amit a vásárlás után a vásárló bármikor letölthet és majd ezt követően az előrendeléseket figyelembe véve készül egy minimális fizikai nyomdai változat is, így kerülve el azt, hogy raktár készleten maradjon egy halom könyv, ami veszteséget generálhat a vállalkozásnak.
Bár alapvetően a Kalandhorizont inkább az underground vonalból válogat játékokat, mint például Patkányok a falban vagy pedig Kések az éjben. De már a nagyobb cél közönség felé is nyitott a Cthulhu nyomában kiadásával.

Azonban Bakk László még nagyobb fába vágta a fejszéjét, mert pár hete bejelentette, hogy kiadja magyar nyelven a Runequest szerepjáték legfrissebb kiadását!
A Runequest majdnem egy idős a Dungeons & Dragons-al, de 4 ével fiatalabb, mert az első kiadás 1978-ban látta meg a napvilágot. Azonban D&D-hez hasonlóan számos újítással rendelkezett, ami megreformálta a szerepjáték ipart. Itt jelent meg először a százalékos rendszer illetve a pont alapú mágia is. A második kiadását követően pedig a Runequest alaprendszeréből született meg a Basic Role-Playing (BRP) általános szerepjáték motor, amire számos későbbi játék is épült, mint  például a méltán híres Call of Cthulhu szerepjáték, ami anno magyar nyelven is megjelent, de bizonyos elemeket a Games Workshop játéktervezői is átvettek anno a Warhammer Fantasy RPG-be.
A Runequest persze az idők folyamán számos kiadást megélt és a magyar kiadás a legfrissebb változaton fog nyugodni.
Bakk László az oldalán illetve videos bejegyzéseiben folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket, hogy hol is tart éppen a fordítás folyamata. Remélhetőleg jövő tavasszal vagy nyár elején már kézbe is vehetjük magyar nyelven ezt a műremeket.

További információkat az alábbi linken találhatók: kalandhorizont.hu

A Kalandhorizont könyvek facebook oldalát pedig itt tudjátok elérni.:
https://www.facebook.com/kalandhorizont/

dndcorebooks.jpg

De ezzel még nem ért véget a jó hírek sora. A Tuan Kiadó, akik az elmúlt években azzal lettek ismertek, hogy sikerült újra magyar nyelven megjelentetniük a Warhammer regényeket és ők is be álltak a Games Workshop termékeinek forgalmazásba. Most úgy döntöttek, hogy nem csak az angliai céggel kötnek szerződést, hanem a tengeren túli Wizards of coast-al is, aminek eredményeként jövő tavasszal magyar nyelven is napvilágot fog látni a Dungeons & Dragons 5. kiadása.
Az első negyedévben a Játékosok kézikönyve fog megjeleni, majd ezt követően a Kalandmesterek illetve a szörnyek könyve is a boltok polcaira fog kerülni. A Tuan bejelentésében itt nem állt meg. Az alapkönyvek kiadása mellett tervezik a világleírások illetve a kalandmodulok és boxed set-ek megjelentetését is.
Természetesen mindig is felmerült a szerepjátékos körökben, hogy az egyes magyar kiadások, mindig hibásan vagy tévesen vannak fordítva, ennek megelőzése érdekében a Tuan a fordítás során teszt időszakot is meghirdet és az aktív játékosokat is be szeretné vonni, hogy megjelenő kiadványban ne legyen hiba.
Nagyon remélem, hogy ez a project, nem fog a Delta Vison D&D-s vonalának sorsására jutni, és ha minden jól megy, akkor mindenképpen egy izgalmas 2020-as év elejéhez lesz szerencsénk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geeksarok.blog.hu/api/trackback/id/tr9115273830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása