2024. április 22. 18:14 - Mr. Slayer

Már majdnem kézzelfogható közelségben a Vaskirályságok szerepjáték

iron_kingdoms.jpgAhol egykor szent ligetek és erdők álltak, most gyárak terpeszkednek, és vaskos fekete füstjükkel terítik be az egykori tenger kék eget. A régi kor gyermekei vegyes csodálattal és borzadállyal tekintenek a számukra megváltozott világra, melyet az ember magának követel.

A harangok kongásába, melyek az isteneket dicsőítik, belevegyül a türelmetlen gőzsípok siralma, mely az újabb műszakot jelzi a gyárakban, ahol a fém és a mágia összekovácsolódik. Oly gépezetek születnek, melyek épp úgy segítik a hétköznapi ember életét a nyüzsgő városokban, ahogy a csatatereken seregeket emésztenek el, és a fém testükbe zárt erőt csak az őket uraló varázslók tudják meg zabolázni.

Ez hát a Vas Királyságok kora, oly királyságoké melyek még alig rázták le magukról egy elnyomó sötét hatalom igáját, már is egymás torkának esnek egykori vélt vagy valós sérelmek miatt. Miközben pedig a hatalmasok egymás torkánnak esnek, addig a városok mélyén titkos társágok szőnek ármányos terveket a totális hatalom megszerzése érdekében, nem riadva vissza semmilyen eszköztől.

A nyugati partok mentén pedig gyakran tűnnek fel ébenfekete gályák és miazmás füstöt okádó gőzhajók, hogy halált és ragály terjeszennek. Ezeket a már, már élőholt martalócokat egy oly teremtmény akarata hajtja, mely majdnem egy idős magával a világgal és egyes vélekedések szerint elmélyét már csak őrület és téboly uralja.

A Vas Királyságokra pedig lassanként árnyék vetül, mert bizony a szabadságnak ára volt, pokoli ára.

Ez hát az a világ, ahova beléphetsz, nem feledve, hogy a kard mellett jó, ha van egy két pisztoly is az övedben.

 Az Iron Kingdoms, magyarul Vas Királyságok, egy steampunk fantasy világban játszódó szerepjáték, melynek helyszíne egy Caen nevű bolygó és annak is Immoren nevű kontinens nyugati területei.
Nyugati Immoren területeinek egy nagy részén emberi dominancia van, de az emberek mellett jelen vannak az ősi fajok is mint a tündék, törpék, az ogrunok, trollkinek és a gobberek is, bár ők már egyre jobban hátérbe szorulnak a marakodó emberi királyságok között, egy részük pedig inkább be is integrálódott az emberek közé. A királyságok többsége bár még mindig középkori szinten van, de már megjelentek a tűzfegyverek és feltalálták a gőzgépeket is, így a játék kap egy igen érdekes színezetet, amikor páncélos lovagok vonulnak vasúti töltések mellett és a középkori Velencét megihlető Corvisba gőzhajók kötnek ki. Ha pedig már a gőzgépeknél tartunk, a Vas Királyságok területén megjelentek a mágiával át itattot gőzmeghajtású gólemek vagy robootok a jack-ek vagy war jack-ek. Ezeket a gépek bár rendelkeznek némi értelemmel, de irányítóik a csatamágusok nélkül teljesen magatehetetlennek. Az állandóan hadakozó királyságok seregeiben a jack-ek töltik be a tankok szerepét, ezért nem is meglepő, hogy gomba módra kezdtek megjeleni Immoren területén azok a gyárak, amelyek ezen hadigépek gyártására specializálódtak. De a steampunk elemek mellett bizony horror elemekben is bővelkedik a játék. Immoren nyugati partjaitól nem messze helyezkedik el, Scharde sziget csoport, mely otthont ad a Rémálmok Birodalmának, ahonnan élőholt kalóz flották indulnak mindig portyára, hogy öljenek és fosztogassanak. A sziget mélyén pedig istenkáromló laborokban folynak a kisérlettek, melynek célja az újabb és jobb élholt seregek létrehozása.  

witchfire.jpg 

 A játék előszőr 2001-ben jelent meg a Privateer Press égisze alatt, ami kezdetben Witchfire trilogy címen egy három részes kalandmodul gyűjteményként jött ki D&D 3.0-hoz. A fűzettek a kaland előrehaladásával fokozatosan vezeték be a játékosokat a Vas királyságok világába. A kalandmodul gyűjteményt egy kampány összefoglaló fűzett ( Lock & Load) és két bestiárium köttet (Monsteronomicon 1-2) követte. A D&D 3.5-höz már Iron kingdoms címen két kampány könyvet adtak ki (Character Guide: Full Metal Fantasy, Vol. 1, World Guide: Full Metal Fantasy, Vol. 2).

khador2player.png

pom2player.png

De a szerepjáték mellett 2003-ban megjelent a Warmachine skirmish wargame is, ami az Iron Kingdoms világán nyugszik. A játékban egy csatamágust (warcaster) kell irányítanunk és annak katonai alakulatát. Az általános katonai egységek mellett a warjack-el is szerepet kapnak a játékban. A Warmachine világszerte igen nagy népszerűségnek örvend, épp ezért nem is annyira meglepő, hogy a Privateer Press fejlesztői a saját wargame rendszerük alapmotorjára építkezve saját szerepjáték rendszer fejlesztésbe kezdtek, melynek végeredményeként 2012-ben megjelent az Iron Kingdoms RPG. Ez rendszer teljesen szakított a D&D D20-as rendszerével és a wargame-ből át emelt D6-os rendszert használta.

ironkingdoms_trainjpg.jpg

 De miért is érdekes ez? Azért, mert a Delta Vision aki az elmúlt pár évben újra visszatért a szerepjátékok kiadásához, és úgy döntöttek, hogy az Iron Kingdoms-ot is kiadják magyar nyelven, amit április 25-ig elő is lehet rendelni, továbbá már elérhető egy 26 oldalas betekintő is.

Itt lehet a játékot előrendelni.: Link

Itt pedig bele is lapozhatok a készülő könyvbe.: Link

Zárszóként pedig itt van egy kis kedvcsináló a Warmachine világából

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geeksarok.blog.hu/api/trackback/id/tr4518381105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása