2019. április 28. 23:34 - Mr. Slayer

Joe Hill NOS4A2

Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves vérapó

nos4a2.jpgA mágia vagy nevezhetjük adottságnak is, napjainkban létezik. Azonban a nagyobb hatalom nem nagyobb felelősséggel, hanem nagyobb árral jár. Mert a mágia nem csak add, hanem elvesz. A használóit megnyomorítja mind testben, mind pedig lélekben, valakiből pedig egyenesen szörnyeteget csinál.
Ezt a szabályt kell megtanulnia nagyon hamar a fiatal Viktóriának is, aki arra eszmél, egy nap, hogy a BMX-e segítségével képes egy képzeletbeli hidat megidézni, ami olyan helyekre viszi ahol elvesszett dolgokat találhat meg. Azonban minden egyes út elvesz valamennyit a lány egészségéből is, és ha ez nem lenne elég egy nap a híd Viktoriát Charlie Manx házához vezeti.
Charlie Manx Viktoriához hasonlóan rendelkezik az adottsággal, azonban az ő ereje teljesen másban lakozik, mint a fiatal lányé. Charlie Manx, 1938-as fekete Rolls-Royce-ával él szimbiózisban, aminek a rendszáma NOS4A2. A fekete kocsi Manx-et el tudja juttatni egy képzeletbeli helyre Karácsonyországba, amit maga Manx teremtett megbomlott elméjével.
Karácsonyország azonban nem üres, hanem tele van gyerekekkel, akiket a férfi saját maga rabolt el egy csatlósa segítségével, mert megvolt róla győződve, hogy a csöppségeknek sokkal jobb helye van Karácsonyországban, mint szüleiknél. Azonban mire egy gyermek megérkezik Karácsonyországba, már nem önmaga, hanem valami más, valami borzalmas. A vén Royce mindent elvesz a gyermekektől és ártatlanságukkal táplálja gazdaját.
Viktoria és Manx első össze csapásából a férfi kerül ki vesztesen. Manx börtönbe kerül, majd rejtélyes mód komába is esik, de ez nem vigasztalhatja a fiatal lányt, mert az át élt események, szülei válása és rejtélyes képessége lassan az őrületbe kergetik.
Aztán jó sok év múlva Charlie Manx felébred hosszan tartó álmából és megszökik a börtönből bosszúra szomjazva. Bosszújának pedig nem is lehet más célpontja, mint Viktória és annak gyermeke

nos4a2.JPG

Joe Hill regénye egy igazi dark fantasy mű, mely a klasszikus vámpír történetekből merít, amit az amerikai karácsony pop folk kultúra egyes eleminek eltorzításával színesít meg, hisz nem hiába kapta Charli Manx a hivalkodó Vérapó gúnynevet. A különös karácsonyi groteszk hangulat további fokozásában pedig igen nagy segítséget nyújtanak Gabriel Rodríguez beteg illusztrációi is, amik az egyes főbb fejezeteket és a regény elejét és végét színesítik.
Ha pedig már pop kultúránál tartunk, Hill jó pár esetben tesz egy két kikacsintást és utalást képregényekre és a geek kultúra köre. A mára már a szuperhős filmek kötelező részének számító a stáblista utáni rejtett jelenet is megjelenik Hill regényében, érdemes megkeresni. De természetesen ettől még a regény nem lesz egy Ready Player One horror kiadás. Sőt azt kell, hogy mondjam, hogy a regény számos komoly témát is boncolgat. Az egyik ilyen a terhesség utáni depresszió, ami nagyon sok nőnek okoz gondot mind a mai napig és sajnos jó pár esetben akár tragédiával is végződhet, ha az adott személy vagy annak rokonai nem kérnek segítséget időben. Bár a történetben Vik életét rejtélyes erők és szülei elvállásának illetve Charli Manx-el történő első összecsapásának traumája kísérti és kezdi őrületbe kergetni, de valójában ez nem más, mint a szülés utáni depresszió egyik metaforája.
Mint látható a Nos4A2 nagyon sok színű regény, ami épp úgy megpróbál elgondolkodtatni, mint megrémíteni és szórakoztatni. A regényt eredetileg az Európa Könyvkiadó adta ki magyar nyelven még 2014-ben, azonban azóta a regény hiánycikk sajnos a piacon.
Remélhetőleg a júniusban elinduló sorozatnak köszönhetően vagy az Európa vagy pedig a Gabó, aki jelenleg át vette Hill regényeinek gondozását, újra kiadja ezt a fantasztikus regényét. Amit mindenképpen érdemes beszerezni, mert nem fogtok benne csalódni.

nos4a2_3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geeksarok.blog.hu/api/trackback/id/tr1113513935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása