2018. június 18. 00:13 - Mr. Slayer

Ready Player One

A Geekek Forradalma

ready_player_one_ver31.jpgAmíg idén igen sokan a legújabb Bosszúállókra voltak kíváncsiak, addig én inkább a Ready Player One megjelenését vártam tűkön ülve.
Már nagyon kíváncsi voltam, hogy Steven Spielberg és csapatának miképp sikerült filmvászonra álmodnia Ernest Cline fantasztikus regényét. Mivel a lecke fel volt adva rendesen a stábnak, hisz maga regény filmre vitele is igen nagy feladatt volt, de amellett megjelent a piacon a Stranger Things film sorozat is, ami rendesen hozta minden mennyiségben a nosztalgia maratont. De tavaly Szeptemberben az új Az is mozikba került, ami a Stranger Things 80s évek tini horror vonalát lovagolta meg igen sikeresen. Arról már ne is beszéljünk, hogy a Stranger Things második évaddának végén, mondtam azt, hogy bizony, most jó magasra lett téve az a bizonyos léc, amit a Ready Player One-ak meg kell majd ugrania a mozikban. Hogy sikerült e az mindjárt kiderül.

A film nem a könyv, a könyv nem a film

Amikor először megtudtam, hogy a Ready Player One-ból tényleg lesz mozi film teljesen fel lelkesültem, hisz nagyon érdekelt, hogy hogyan fogják az egyes kihívásokat megoldani. Legjobban persze engem a D&D-is modul megvalósítása érdekelt volna, azonban ahogy tavaly egyre több trailer jelent meg és egyre több részlet feslett fel a filmből egyre jobban kezdet gyanús lenni a dolog, hogy itt bizony nem biztos, hogy minden benne lesz a filmben, ami a könyvben is szerepelt. Amikor pedig film premierjét követően el olvastam pár ismertetőt és én is megnéztem a párommal a filmet a moziban, akkor szembesültem vele végleg, hogy ez bizony egy teljesen másik történet, amit tartalmaz elemeket a Ready Player One-ból, de teljesen más.
Na jó azért annyira nem, de azt el lehet mondani, hogy aki olvasta a könyvet annak újdonság lesz a filmnek egy jó nagy része, aki pedig csak a filmet látta, az pedig nyugodtan olvassa el a könyvet, mert a számukra pedig igen sok csemegét fog tartogatni a regény.

readplayeroneworld.jpg

A film felvezetése nagyjából egybe cseng a regény narratívájával. A Föld 2045-re egy kizsigerelt világ lett, a szegénység és a munkanélküliség hatalmas mértékeket öltőt. A világot teljesen behálózó internet rendszerét pedig leváltotta a teljes virtuális valóságot nyújtó OASIS, amit James Donovan Halliday alkotott meg. Az állóvizet pedig, mint a regényben is, Halliday halála töri meg. Aki a végrendeletében egy versenyt hirdet meg. A verseny célja, hogy a játékosoknak meg kell találniuk három húsvéti tojást az OASIS-ben, amit maga Halliday rejtett el a rendszerben. Aki elsőként megleli mind a három tojást, az örököli meg Halliday teljes vagyonát illetve vállalatát is, ezzel egyben tejhatalmat nyer az OASIS felett is. Ez a jutalom elég csábító, hogy a világ összes szerencse vadásza fel kerekedjen és megpróbálja megszerezni magának a nyereményt. Itt csöppen bele a történetbe Wade Owen Watts más néven Parzival, aki a mélyszegénységből a verseny segítségével szeretne kitörni, és itt válik szét a regény és film története is.

readyplayerone1_evil.jpg

A regényben számos szerencsevadász geek, más néven nyest küzd a nyereményért klánban vagy szabadúszóként. Ebbe a kategóriába esik Wade is aki, szabadúszóként próbál előre jutni a rangsorban és csak egyetlen barátja van H, akivel egyezséget kötöttek, hogy bár barátok, de nem segítenek a játékban egymásnak. Azonban ez már film elején látszik, hogy nem teljesen így működik. A nyesteknek illetve a nyest klánoknak nincs akkor hír értékük, mint a regényben illetve Parzival alias Wade és H egyezsége is sokkal lazább, mint azt a regényben olvasni lehet. A történet későbbi szereplőivel Daito-val és Shoto-val a regényben csak a verseny tényleges beindulását követően ismerkednek meg a történet kvázi főszereplői, azonban a filmben ezek a karakterek már ismerik egymást és H-nak köszönhetően valamiféle laza barátság is létrejött. Itt az egyedüli kivétel, ami megegyezik nagyjából a regény és a film történet vezetése között, Art3mis megjelenése Wade életében.
Ha pedig már a karakterekről esett először szó, akkor meg kell még említenem, hogy a kidolgozottságuk a regényhez képest semmit se változott a filmben, vagy is tetszik vagy sem, de egy kicsit még mindig sablonosak, de ez valahol érthető is, mert a regényben sem lettek tökéletesen kidolgozva. A film és a regényben való eltérés azonban leginkább a Halliday versenyében érhető tetten.

readyplayerone_poster.jpg

A Ready Player One regény változata 80-as évek nosztalgiájáról szólt, amiben az egykori Halliday felnőtt. A verseny egyes elemei ennek a kornak az átéléshez kapcsolódtak, azonban a film ezzel a megközelítéssel szakított. A filmben szereplő feladványok személyesen Halliday-ről és az ő életéről szólnak. Ez által a könyvben megismert összes feladványt elfelejthetjük. Szerencsére az Anorak kastélyáért vívott végső csatát azért nem hagyták ki a történetből.

ready_player_one_final_battle.jpg

Erre egyébként állítólag azért volt szükség, mert a regényben szereplő kihívásokat sokkal nehezebben lehetett volna megvalósítani, arról nem is beszélve, hogy ami működött a regényben az nem biztos, hogy életképes lesz a filmvásznon is.
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha megváltoztatták feladványokat, akkor mennyi maradt meg a retro hangulatból. Azt kell, hogy mondjam, hogy könyvhöz képest nem olyan szembetűnők az easter egg-ek, hanem sokkal elegánsabban vannak elrejtve a filmben, és mivel ez a film nem csak a retro fanoknak szól, ezért számos olyan elem is bele került a filmbe, ami egy mai gamernek vagy geeknek is fel fog tűnni.
Azt még ki kell emelnem, hogy bár a filmhez a Star Wars jogokat nem tudták megszerezni, így nyíltan nem is jelenhettek meg utalások a franchise-ról, de Steven Spielberg azért még is bele csempészet egy jelentett, ami egy az egyben utal az eredeti első részre. Ezen nem is szabad meglepődni, hisz Spielberg anno már az Indiana Jones-ban is elrejtett egy két meglepetés jelenet, hogy megtréfálja barátját George Lucast.

james_haliday_parsival.jpg

Összességében

A film számomra kellemes csalódás volt még annak ellenére is, hogy a regényhez képest sok mindent megváltoztattak benne. De ezeket a rejtett utalások garmadája sikeresen ellensúlyozta.
Tisztában vagyok vele, hogy ez a film nem fogja megváltani a világot és több mint valószínű, hogy nem fogja le előzni a jelenlegi szuperhős filmeket és nagy franchise-okat, de szerintem ennek a műnek nem is ez volt a célja.
Ernest Cline azt mondta, hogy a könyvét a kockaság ünneplésének szánta és ez a film se szól másról, mint egy nemes fő hajtás a geek és gamer társadalom előtt. A Ready Player One egy modern mese film, amiben a nép egyszerű különcei összefognak egy célért, hogy megvédelmezzék mesebeli birodalmukat a hatalmas gonosztól, ami ebben az esetben egy profitorientált nagyvállalat.
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a filmet. Akik pedig szeretnek egy filmet kép kocka szintre lebontva ki elemezni, azoknak meg kifejezetten kötelező, mert rengeteg dolog van elrejtve. Ha pedig tetszet a film, akkor pedig mindenképpen olvassátok el a könyvet!

anorak.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geeksarok.blog.hu/api/trackback/id/tr8513809950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása