2017. augusztus 05. 23:48 - Mr. Slayer

IT Crowd - Kockafejek

Próbáltad már kikapcsolni, bekapcsolni?

photo.jpgMúlt héten pénteken volt a rendszergazdák világnapja, amit most már 18 éve tartanak meg világszerte. Ennek alkalmából úgy gondoltam, hogy érdemes lenne egy olyan sorozatról írni, ami pont róluk szól. Így esett a választásom a brit IT crowd c. sitecom-ra, ami nálunk Kockafejek néven futott pár csatornán.
A sorozat 2006 február 3-án indult a brit Channel4 csatornáján és az első éved 6 részes volt. Ebben az időben még nem nagyon volt olyan sorozat ami kockákról vagy kimondottan it alkalmazottakról szolt volna.  Egyedül talán a Dilbert rajzfilmsorozatot említhetném, de az is csupán csak két évadot élt meg. A Big Bang Theory pedig bő egy évig még nem volt sehol sem, hogy meggyőze az akkor még igen bizonytalan tv producereket a tengeren túl, hogy a kockákban igen is van potencia. Így azt kell mondjam, hogy a brit tv csatorna még egy teljesen ismeretlen területre lépett, amit a kezdetekben igen jól ki is aknáztak. De miről is szól a sorozat?
Az IT Crowd mint az címéből már ki lehetett találni, egy informatikai csapatról szól, akik a Reynholm vállalat informatikai rendszerét tartják karban és nincsenek is olyan sokan, összesen ketten. Roy és Moss a két elvont rendszergazda, akik köszönik, szépen jól megvannak a rendszergazdai irodájukban lent az alagsorban, és nem is nagyon foglalkoznak azzal, hogy bármilyen társadalmi kapcsolatot építsenek ki a vállalat többi alkalmazottjával.
Megszokott kis világuk azonban hamarosan felborul, amikor kapnak egy főnököt a nyakukba Jane-et, aki isten igazából354091.jpg egyáltalán nem ért az informatikához, ellenben ért az emberek nyelvén, amihez a két rendszergazda nem nagyon. Így a három főszereplő között szövetség kötettik, Jane-et elfogadják főnöknek, annak fejében, hogy Jane átveszi az osztály kommunikációját és így elérje, hogy az emberek ne nagyon utálják a két informatikust.
A történetek többsége a két rendszergazda és a főnökük csetléséről és botlásáról szól, de közben megismerjük a Mr Reynholm-ot a vállalat vezérigazgatóját és annak fiát is, illetve a hálózati szobába száműzött egykori managert Richmond-ott, aki a Cradle of Filth együttes hatására vált gothá.
A sorozat összesen 4 évadott élt meg és az első évadhoz hasonlóan hat részesek voltak. Bár a sorozat 2010-ben véget ért, de még 2013-ban még kapott egy speciális részt.
A sorozatról elmondható, hogy az első két évad igen jóra sikeredett. A készítők megpróbáltak meríteni az kocka kultúrából, felhasználtak számos pop utalást is, mint a fent már említett Cradle of Filth együttest, de megjelenik a sorozat egy későbbi részében egy német kannibál is. Mindezek mellett pedig a nagyvállalati munkakörnyezet elé is görbe tükröt állít, bár ezt sokkal könnyedebbén kezeli, mint mondjuk, a Hivatal vagy az Irodai patkányok. Arról nem is beszélve, hogy igen jól alkalmazza humor forrásként a rendszergazdákról kialakult sztereotípiákat.  Azonban a harmadik évadnál már lehetett érezni, hogy a sorozat kezd kifulladni, a negyedik pedig teljesen rossz volt. Ennek fényében igen érdekes, hogy a spceiális rész ismét tudta hozni az első évad színvonalát. A sorozat ismét tudott meríteni az aktuális pop illetve geek utalásokból és mindezt úgy tette, hogy nem volt erőltet.
Bár az IT Crowd nem volt akkor siker, mint a Big Bang Theory, és nem ő indította el a Geek és Nerd kulturális cunamit, de a magvakat már elvetette. Arról nem is beszélve, hogy a sorozat egy Amerikai és egy Német újra feldolgozást is megért. Érdekeség, hogy míg a Német változatott teljesen új színész gárdával forgatták le, addig az Amerikai szériában Moss szerepét továbbra is Richard Ellef Ayoade alakította.
Számomra nagy élmény volt az IT Crowd és egy kicsit jól is esett, hogy van egy olyan sorozat, ami valahol rólam és számos kollégámról illetve barátaimról szól.

 

 

Címkék: sorozat It
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geeksarok.blog.hu/api/trackback/id/tr4012694717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása